Foto: Peter Roek BoerenlevenFoto

‘De oogst is de kroon op al je werk’

Akkerbouwer Maaike Verdurmen twijfelt of ze het vleesvee aan zal houden. ‘Het is arbeidsintensief.’

Maaike Verdurmen (21) studeert tuin- en akkerbouw aan de HAS Hogeschool in Den Bosch. Ze hoopt dit jaar af te studeren. Maaikes ouders hebben een vof in Kloosterzande (Zld.) met 180 stuks Belgisch Blauw vleesvee en gemiddeld 80 kalvingen per jaar. Daarnaast hebben ze 90 hectare weidegang in natuurgebied de Putting en 100 hectare akkerbouw met consumptieaardappelen, suikerbieten, cichorei, bruine bonen, mais, tarwe, plantuien en graszaad. Er is geen duidelijke werkverdeling, er wordt veel samengewerkt al nam Maaike de afgelopen tijd het computerwerk voor haar rekening voor certificeringen zoals GlobalGAP en PlanetProof en het invullen van de teeltregistratie.

Maaikes ouders hebben een vof met 180 stuks Belgisch Blauw vleesvee en 100 ha akkerbouw met consumptieaardappelen, suikerbieten, cichorei, bruine bonen, mais, tarwe, plantuien en graszaad. - Foto: Peter Roek

Maaikes ouders hebben een vof met 180 stuks Belgisch Blauw vleesvee en 100 ha akkerbouw met consumptieaardappelen, suikerbieten, cichorei, bruine bonen, mais, tarwe, plantuien en graszaad. – Foto: Peter Roek

Als ik het bedrijf overneem, verander ik …

“Ik twijfel een beetje of ik het vleesvee aan zal houden of niet. Het is een arbeidsintensieve tak omdat je altijd bij het afkalven aanwezig moet zijn. Bij ons valt de afkalfpiek in de winter. Het is dan even heel erg druk, maar het voordeel is dat we in de zomer alle aandacht op de akkerbouw kunnen richten. Precisielandbouw heeft nog niet mijn volledige interesse. We hebben al wel een start gemaakt doordat we nu een trekker hebben met gps erop zodat we specifieker om kunnen gaan met de gewassen. Maar voor de rest wil ik het toch het liefst met mijn eigen handen en verstand doen.”

Maaike helpt tijdens de oogst zoveel mogelijk mee. De plantuien worden niet zelf opgeslagen, ze gaan rechtstreeks naar een afnemer.

Maaike helpt tijdens de oogst zoveel mogelijk mee. De plantuien worden niet zelf opgeslagen, ze gaan rechtstreeks naar een afnemer.

Mijn grote voorbeeld is …

“Boerin Bertie van Boer zoekt Vrouw. Ik vind het knap hoe zij als vrouw haar akkerbouwbedrijf draaiende weet te houden. Dat wil ik later ook kunnen.”

Het mooiste werk vind ik …

“Ik houd van het voorjaar en de zomer. Je plant of zaait de gewassen, ziet ze groeien, je verzorgt ze en aan het eind is er als kroon op al je werk de oogst. Het oogsten zelf besteden we uit aan de loonwerker, maar ik help natuurlijk wel mee. Ik zit bijvoorbeeld op de trekker met de kipper erachter en rijd de aardappelen in de bewaring. Of ik rijd met kisten uien. Die slaan we niet zelf op, die gaan rechtstreeks naar een afnemer.”

Maiake geniet van de seizoenen. 'Je plant of zaait de gewassen, ziet ze groeien, je verzorgt ze en dan is er als kroon op dat alles de oogst.'

Maiake geniet van de seizoenen. ‘Je plant of zaait de gewassen, ziet ze groeien, je verzorgt ze en dan is er als kroon op dat alles de oogst.’

Ik heb een hekel aan …

“Ik heb nergens een hekel aan, maar minder leuk is het handmatig onkruid hakken in bijvoorbeeld de cichorei. Het is gewoon veel werk. Maar meestal doen we dat met een groep zodat het toch ook wel weer leuk is.”

Als ik een miljoen win in de loterij dan …

“Zou ik een deel investeren in het bedrijf. Wat grond erbij, erfverharding aanleggen, dat soort dingen. Voor mezelf? Misschien een leuke vakantie naar Canada.”

De afkalfpiek van het vleesvee is in de winter gepland zodat 's zomers alle aandacht naar de akkerbouwtak kan.

De afkalfpiek van het vleesvee is in de winter gepland zodat ’s zomers alle aandacht naar de akkerbouwtak kan.

Over 5 jaar dan …

“Eerst wil ik buiten het bedrijf om een baan gaan zoeken, iets in de akkerbouwsector om mezelf verder te ontwikkelen. Daarnaast werk ik ook mee op het bedrijf thuis en zo groei ik er gaandeweg in.”

Beheer
WP Admin